Literature Review : Komposisi Lambung Famili Scombridae di Perairan Indonesia

Authors

  • Anggi Pratiwi Universitas Syiah Kuala
  • Cut Syifa Almira Universitas Syiah Kuala
  • Firdus Firdus Universitas Syiah Kuala
  • Muhammad Nasir Universitas Syiah Kuala
  • Zainal Abidin Muchlisin Universitas Syiah Kuala

DOI:

https://doi.org/10.62951/zoologi.v3i1.92

Keywords:

Scombridae, Hull Composition, Carnivore, Omnivore

Abstract

The Scombridae family is a family of fish species such as tuna, skipjack, mackerel, mackerel, mackerel and tuna. Fish from the Scombridae family can be categorized into carnivorous and omnivorous fish depending on the type of food consumed. The purpose of this paper is to determine the gastric composition of the Scombridae family in Indonesian waters. This research uses the literature review method and the articles selected as references are sourced from scientific journals, namely google scholar. The results showed that the stomach composition of skipjack, yellowfin tuna, tuna and gray tuna were fish, squid and Crustacea, while the stomach composition of male mackerel and female mackerel were phytoplankton, zooplankton, Cepopoda, Crustacae, Chepalopoda, Bivalvia, fish and squid.

References

Anugrah, A. N., & Alfarizi, A. (2021). Literature review potensi dan pengelolaan sumber daya perikanan laut di Indonesia. Jurnal Sains Edukatika Indonesia (JSEI), 3(2).

Asma, S. T., & Hismayasari, I. B. (2013). Pakan dan kebiasaan makan ikan kembung lelaki (Rastreliger canagurta) di perairan sekitar Sorong. Jurnal Aihara, 2, 43–46.

Baidhowie, L. H., Redjeki, S., & Endrawati, H. (2019). Morfometri dan komposisi isi lambung Katsuwonus pelamis yang didaratkan di pantai Puger Jember Jawa Timur. Journal of Marine Research, 8(1), 69–74.

Baskoro, M. S., Yusfiandayani, R., & Yuningsih, S. (2019). Aspek biologi hasil tangkapan pancing ulur pada rumpon portable. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 11(2), 399–412.

Burhanis, B., Bengen, D. G., & Baskoro, M. S. (2018). Karakter morfometrik dan asosiasi tuna sirip kuning Thunnus albacares dan tuna bambulo Gymnosarda unicolor (Ruppell) di perairan Simeulue, Provinsi Aceh. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 10, 455–466.

Ezraneti, R., & Windarti, W. (2015). Histologi lambung benih ikan kakap putih (Lates calcarifer bloch) yang terpapar merkuri nitrat dengan konsentrasi berbeda. Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 2(1), 66–69.

Garini, B. N., Suprijanto, J., & Pratikto, I. (2021). Kandungan klorofil-a dan kelimpahan di perairan Kendal, Jawa Tengah. Journal of Marine Research, 10, 102–108.

Hanifah, N. (2017). Identifikasi komposisi lambung ikan kembung lelaki (Rastrelliger kanagurta) di perairan Laut Selatan Jawa Timur (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).

Hidayat, T., & Noegroho, T. (2018). Biologi reproduksi ikan tongkol abu-abu (Thunnus tonggol) di perairan Laut Cina Selatan. BAWAL, 10(1), 17–28.

Iku, H., Yahya, & Al Ayubi, A. (2023). Jenis dan ukuran ikan hasil tangkapan mini purse seine yang didaratkan di Pelabuhan Perikanan Pantai Tenau Kupang Nusa Tenggara Timur. Jurnal Bahari Papadak, 4(1), 94–100.

Lubis, E. K., Sinaga, T. Y., & Susiana, S. (2021). Inventarisasi ikan demersal dan ikan pelagis yang didaratkan di PPI Kijang Kecamatan Bintan Timur Kabupaten Bintan. Jurnal Akuatiklestari, 4, 47–57.

Mallawa, A., Amir, F., & Zainuddin, M. (2014). Keragaan biologi populasi ikan cakalang (Katsuwonus pelamis) yang tertangkap dengan purse seine pada musim timur di perairan laut Flores. Jurnal IPTEKS Pemanfaatan Sumberdaya Perikanan, 1(2).

Muqsit, A., Yusfiandayani, R., & Baskoro, M. S. (2014). Keragaan teknis dan aspek biologi penangkapan madidihang (Thunnus albacares) menggunakan rumpon di perairan Kaur, Bengkulu. Jurnal Teknologi Perikanan dan Kelautan, 5(1), 55–64.

Nath, S. R., Beraki, T., Abraha, A., Abraham, K., & Berhane, Y. (2015). Gut content analysis of Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta). Journal of Aquaculture and Marine Biology, 3(1), 1–5.

Nuraini, A. F., Santoso, A., & Redjeki, S. (2014). Morfometri dan komposisi isi lambung ikan tuna sirip kuning (Thunnus albacares) yang didaratkan di pantai Prigi Jawa Timur. Journal of Marine Research, 3(2), 86–90.

Nurhaidaa, Minasaa, R., & Amrullaha, S. H. (2022). Makanan dan sistem pencernaan ikan, 1–12.

Nuryansyah, M. (2018). Domestikasi ikan tembakang (Helostoma temminckii) dengan pakan yang berbeda (Skripsi, Universitas Muhammadiyah Palembang).

Parawangsa, I. N. Y., & Tampubolon, P. A. (2023). Some biological aspects of Indian mackerel (Rastelliger kanagurta Cuvier, 1817) in Bali Strait waters. Omni-Akuatika, 19(2), 137–146.

Pertiwi, N. P. D. (2022). Identifikasi spesies ikan pelagis yang dijual di pasar Kota Denpasar menggunakan marka control region mitokondria (mtDNA). Jurnal Pendidikan Biologi Undiksha, 9(1), 95–102.

Putra, A. A., Asriyana, & Irawati, N. (2021). Biologi kebiasaan makan ikan kembung perempuan (Rastrelliger brachysoma) di perairan Teluk Staring Konawe Selatan Sulawesi Tenggara. Jurnal Manajemen Sumber Daya Perairan, 6(2), 119–130.

Ramanda, O. A., Sulardiono, B., & Ain, C. (2019). Analisa kualitas perairan ditinjau dari tingkat saprobitas dan kandungan klorofil di muara sungai Bodri Kendal. Journal of Maquares, 6, 67–76.

Restiangsih, Y. H., & Amri, K. (2019). Aspek biologi dan kebiasaan makanan ikan cakalang (Katsuwonus pelamis) di Laut Flores dan sekitarnya. Bawal Widya Riset Perikanan Tangkap, 10(3), 187–196.

Risti, N. M., Dewiyanti, I., & Nurfadillah, N. (2019). Hubungan panjang-berat dan kebiasaan makan ikan tongkol abu-abu (Thunnus tonggol) di perairan Kabupaten Aceh Barat Daya. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan Perikanan Unsyiah, 4(3), 170–176.

Salsabila, S., & Affandi, R. (2019). Preferensi makanan ikan kembung lelaki (Rastrelliger kanagurta Cuvier, 1816) terhadap klorofil-A. Jurnal Pengelolaan Perikanan Tropis, 3(1), 44–50.

Saraswatia, P. N. A., Julyantoroa, P. G. S., Kartikaa, G. R. A., & Pratiwia, M. A. (2020). Jenis makanan dan area makan ikan tongkol abu-abu (Thunnus tonggol) yang didaratkan di PPI Kedonganan pada musim barat. Current Trends in Aquatic Science III, 2, 24–29.

Setya, Y. A. S. W. A., Ario, R., & Redjeki, S. (2014). Kondisi morfometri dan komposisi isi lambung ikan cakalang (Katsuwonus pelamis) yang didaratkan di wilayah Prigi Jawa Timur. Journal of Marine Research, 3(3), 226–232.

Suwardi, V. P., Rahayu, S., & Hadinata, F. W. (2023). Dinamika populasi ikan tenggiri (Scomberomorus commerson) yang didaratkan di pelabuhan perikanan Sungau Rengas Kabupaten Kuburaya. Jurnal Sains Pertanian Equator, 12, 731–741.

Syarofah, S. (2021). Hubungan panjang-berat dan identifikasi isi lambung ikan cakalang (Katsuwonus pelamis Linnaeus, 1785) yang didaratkan di Pelabuhan Perikanan Pantai (PPP) Tamperan Pacitan Jawa Timur (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).

Utami, M. N. F., Redjeki, S., & Supriyantini, E. (2014). Komposisi isi lambung ikan kembung lelaki (Rastrelliger kanagurta) di Rembang. Journal of Marine Research, 3(2), 99–106.

Wulandari, S., & Kantun, W. (2021). Aspek biologi ikan kembung perempuan (Rastreliger brachyoma Bleeker, 1851) di perairan Maros Selat Makassar. Gorontalo Fisheries Journal, 4(1), 1–13.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Anggi Pratiwi, Cut Syifa Almira, Firdus Firdus, Muhammad Nasir, & Zainal Abidin Muchlisin. (2024). Literature Review : Komposisi Lambung Famili Scombridae di Perairan Indonesia. Zoologi: Jurnal Ilmu Peternakan, Ilmu Perikanan, Ilmu Kedokteran Hewan, 3(1), 19–28. https://doi.org/10.62951/zoologi.v3i1.92