Analisis Pengendalian Kualitas Mutu Udang Black Pink (Metapenaeus Monoceros) Dengan Metode Statistical Quality Control di Pt. Dachan Mustika Aurora Tarakan Utara

Authors

  • Nurhasanah Nurhasanah Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan
  • Mariam Mariam Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan
  • Andi Rusdi Walinono Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan

DOI:

https://doi.org/10.62951/zoologi.v2i2.37

Keywords:

Udang Black Pink, peta kendali  (P Chart), Quality Control

Abstract

Black pink shrimp is a type of small shrimp with light brown characteristics to resemble the color of small milk coffee, which is 2-4 cm in length. The purpose of this study was to determine the Quality Control of Black Pink Shrimp (Metapenaeus monoceros) with the Statistical Quality Control method. The data analysis used is quantitative analysis. The data sources used are primary and secondary data. The data analysis technique used is control map analysis (P Chart). The data collection methods used are observation, and literature study. The sample used was black pink shrimp. The results showed On the control map p it is known that the value of the upper control limit / Upper Control Limit (UCL) is 1.08, the average P is 0.659, and the value of the lower control limit / Lower Control Limit (LCL) is 0.21. UCL and LCL values are used as guidelines to define a process within control limits. Based on the graph, it can be seen that the production process of frozen shrimp products is still not under control because there are two samples that are beyond the upper control limit, namely in the 8th week and 13th week samples. The control carried out if there is a decrease in quality in the product, namely, telson butts and clubs of two segments are transferred to broken products and QC ensures that the SOPs applied run properly and correctly.

References

Assauri, S. 1998. Manajemen Produksi dan Operasi. Jakarta: Fakultas Ekonomi

Bakhtiar, S., Tahir, S., Hasni, R.A, 2013, Analisa Pengendalian Kualitas dengan Menggunakan Metode Statistiacal Quality Control, MIEJ, 2(1), 29-36.

Diana, Farah, dkk. 2018. "Pengaruh Kedalaman yang Berbeda Terhadap Hasil Tangkap Udang Galah (Macrobrachium rosenbergii) dengan Menggunkan Alat tangkap di Desa Cot seumeureng. Kecamatan Samatiga Kabupaten. Aceh Barat". Aceh Barat: Universitas Teuku Umar.

Direktorat Jendral Perikanan Budidaya Kementerian Kelautan dan Perikanan RI. 2012. Panduan Penilaian Sertifikasi Cara Budidaya Ikan yang Bauk (CBIB). Jakarta.

Hairiyah, N., & Riyadi, H. 2017. Analisis Pengendalian Mutu Produk Tahu Menggunakan Metode Statistical Quality Control (SQC) di UD Sari Bumi Pelaihari. In Prosiding Seminar Nasional Riset Terapan Politeknik Negeri Banjarmasin “Optimasi Hasil Riset Ilmu Pengetahuan dan Teknologi Untuk Mewujudkan Sinergi Perguruan Tinggi dan Masyarakat.” Banjarmasin: Politeknik Negeri Banjarmasin.

Hairiyah, N., Amalia, R. R. & Luliyanti, E. 2019. Statistical Quality Control (SQC) pada Produksi Roti di Aremania Bakery. Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 8(1), pp. 14-18. https://doi.org/10.21776/ub.industria.2019.008.01.5

Himasper. 2016. Primadona Unit di Perairan Estuari: Udang Api-Api (Metapenause monocerus, Fabricius 1798). Diakses dari situs http://himasper.lk.ipb.ac.id.

Lasabuda R. 2013. Pembangunan Wilaya Pesisir dan Lautan Dalam Perspektif Negara Kepulauan Republik Indonesia. Tinjauan Teoritis. Jurnal Ilmiah Platax. 1(2):92-101.London

lham, M. N., Brasit, N., & Dewi, R. S. 2012. Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Menggunakan Statistical Processing Control (SPC) pada PT Bosowa Media Grafika (Tribun Timur). Skripsi. Jurusan Manajemen. Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Universitas Hasanuddin. Makassar.

Sugiyono. 2018. Metode penelitian kuantitatif, kualitatif, dan R&D, penerbit Alfabeta, Bandung

Suryanti dan Lili, 2015, Manajemen Pemasaran, Edisi satu, Certakan satu, Depublish, Yogyakarta. Universitas Indonesia

Zulaikha, S., 2021. Pengendalian Kualitas Dengan Metode Statistical Quality Control Pada Ramadhani Bakery And Cake. Jurnal Samudra Ekonomika, 5(1), pp.100-113.

Published

2024-06-26

How to Cite

Nurhasanah Nurhasanah, Mariam Mariam, & Andi Rusdi Walinono. (2024). Analisis Pengendalian Kualitas Mutu Udang Black Pink (Metapenaeus Monoceros) Dengan Metode Statistical Quality Control di Pt. Dachan Mustika Aurora Tarakan Utara. Zoologi: Jurnal Ilmu Peternakan, Ilmu Perikanan, Ilmu Kedokteran Hewan, 2(2), 30–39. https://doi.org/10.62951/zoologi.v2i2.37

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.